fredag 18 december 2009

Todiloo

Vintern har som sagt kommit och det med besked! 15 grader i morse och det nöp rejält i kinderna. Det är så vackert med det blåa ljuset som blir på morgonen och kvällen, det gnistrar i snön och allt är tyst och rofyllt. Den blöta, brungråa hösten är ett minne blott och julen kommer bli vit. I dubbel bemärkelse, här ska bara halsas julmust!

Nancy Fancypants tycker inte om snön. Vi chockade henne genom att släppa ut henne, hon nosade runt en stund på förstubron tills P resolut tog upp henne och släppte ner henne i snön bredvid trappan i tron att hon skulle skutta in likt en känguru eller fånga snöflingor med tassarna. Men hon satt blixtstilla i sin lilla grop, skrek MEEh mehemeh och snurrade runt med huvudet likt en uggla. Hon var stel som en vedklabbe när P snabbt tog upp henne och bar in pälsbollen i värmen igen, hatad för all framtid. Trots detta står hon ofta vid dörren, men när vi öppnar den kikar hon med giraffhals ut genom den och kan stå så i – ja nu har jag inte tagit tid eftersom det blir så kallt om man inte stänger dörren till slut. P blev snabbt förlåten, tur hon inte är långsint vår lilla pälsprick!

Eftersom hon inte springer av sig energin ute så tar hon igen det inne. Vi studsar studsboll, fjångar iväg hårband, viftar med fjädervippa, lyser med laserpekaren och kastar plyschråtta. Nancy springer som en galning, rafsar med klorna i trägolvet och glider på röven in i mattkanten eller med huvudet före in i garderober och hörn. Glidtacklar den stackars råttan in under gardinen där hon slaktar den på ett luddigt öga. Gräver efter möss inne i klädkammaren, de verkar ha gömt sig under heltäckningsmattan som en gång satt fast i golvet. Nystar garn från mina mössor under sängen och påminner om Iron-Maiden-Eddie när hon visar tänderna när hon tuggar mattes hand. Hela övervåningen (nåja, så stor är den inte) är HM Fancypants rike så där härjar hon fritt och kutar fram och tillbaka, rusar genom prasseltunneln, vässar klorna på sitt katt-träd och håller utkik på grannarnas fula katter.

På helgerna kan hon istället ligga från morgon till kväll i soffan och bara resa sig upp för att byta ställning. Så det är kanske så hon tillbringar ensamheten om dagarna också, för att sen byta om till Speedy Gonzalez när vi kommer hem. Sover bort dagen tills hennes älskade lekkamrater är hemma igen och vi alla gruppkramas och fylls av kärlek och energi igen.

2 kommentarer:

  1. Haha! Hon är kasnke i samma klubb som Ella då. För hon gillade INTE snön hon heller visade sig idag när M glad i hågen tog ut henne för att leka. Men nej då. Det blev bara gråt o tandagnisslan....
    Hm, undrar hur det ska bli i Sverige nu då... Det är ju MYCKET snö där!
    OM vi inte hörs innan jul så EN OTROLIGT MYSIG JUL önskar jag er alla!!!!

    SvaraRadera
  2. saltis
    efter lite invänjning så går det bättre och bättre. Idag fick hon följa med och hämta posten och då smet hon till grannen, sen kom hon trippandes i fotspåren tillbaka, rätt nöjd. Ni får visa vägen genom att åka pulka som dårar! :-D

    Ha en riktigt skön jul ni också! KRAMAR Nenne

    SvaraRadera